Vattennivån under 2024. Höga flöden och avsmältning tidigt på året. Det som i norr kallas vårflod kom och gick under vintern precis som SMHI definierar numera är fallet söder om dalälven.
”Hur definieras vårflodens startdatum? När snön smälter framåt våren ökar flödet i vattendragen. Detta kallas vårflöde. I mellersta och norra Sverige sker detta vid ett tillfälle, men söder om Dalälven sker vinterflöden eftersom det inte är ihållande minusgrader på vintern vilket ger en del flöden även vintertid. Därför finns denna indikator bara för Dalälven och norrut. Startdatum för vårfloden har beräknats som första dagen på året då flödet i vattendraget stiger över medelvattenföring (MQ) efter det lägre vinterflödet.”
Hos oss hölls sjön låg i början av året för att sedan öka långsamt. När sedan våren kom sjönk flödena snabbt så sjön inte kunde fyllas på till sommaren. Sedan kom torka och frånvaro av regn. Sjön sjönk undan. Det regnade väster om oss men mycket lite landade i Svartådalen. Detta ledde till klagomål från olika parter söderut bl.a. från Västerås där man inte hade vatten till sin nya faunapassage. Man krävde av oss att tömma sjön helt för att se till att det rann i faunapassagen. Genomgång av förhållandena gällande avrinningsområden och vilken liten del som rinner genom Hörnsjöfors liksom det faktum att det inte kommit något regn mottogs inte väl. Hörendesjön kunde inte kompensera vattenbristen mer än marginell och när Fläcksjön hade sjunkit under sin tröskelnivå så hade precis inget vatten nått Västerås om vi hade tömt sjön. Fläcksjön hade stigit lite men inte så det rann över tröskeln. Och till priset av miljön runt Hörendsjön som hade fått upplevt lägre nivåer än någonsin.
Början av 2025 ligger nu för dörren. Den snö som legat har efter ett längre blidväder nu helt smält undan. Ett massivt regn passerade dagarna innan nyårsafton. Flödena ökade kraftigt i Svartån till följd av detta och är nu mer än dubbelt så stora som årsmedelvattenföringen. Perioden med lågt vinterflöde som var naturlig under vinterperioden förr i tiden har avbrutits och regleringsluckor har öppnats på flera platser liksom vid Hörnsjöfors. I Västerås faunapassage flödar det nu kraftigt. Enligt SMHI har vi nu upplevt vårflöden långt innan det i normala fall skulle inträffa. Vi får se hur det utvecklar sig.
Vattennivån under 2022-23. Under vintern 2022 sänktes nivån i Hörendesjön till nära minimigränsen. Resultatet blev hängande sjöisar och råkar och skadad miljö i strandzonen. Den torra inledningen av sommaren 2023 följdes av störtregn (ett 50-årsregn har vi fått veta efteråt) under augusti och september. Tillflödet var dramatiskt och luckorna vid Hörnsjöfors fick i princip öppnas fullt vilket nog inte hänt sedan 1967 vid senaste 100-års regnet. Det kom så mycket vatten att sjön fylldes till sina breddar på nolltid. Sjön steg med 17 cm per dygn vilket motsvarar 1 000 000 kubikmeter vatten per dygn eller ofattbara 2 miljarder liter.
Nivåkurvor för 2022 och 2023:
Stora variationer. Variationerna av vattennivån i Hörendesjön har länge varit ett stort miljöproblem. Dels har den varit stor dels har den inte följt naturliga flödesändringar utifrån årstid och nederbörd. Detta har varit problematiskt både ur naturmiljöperspektiv men också stor påverkan för boende och friluftsliv både runt sjön men också nedströms flacka marker.
Utmaning. Att minska de stora och irrationella variationerna av vattenståndet i sjön och låta nivåerna liksom flödet genom sjön följa en mer naturlig variation under årstiderna.
Förening. En ideell intresseförening har sedan våren 2023 rådighet över Hörendesjöns vattennivå. Syftet är åstadkomma en mer naturlig variation av vattenstånd och flöden för att få bättre miljö både vid sjön som nedströms. En reglering som inte styrs av irrationella prioriteringar av vattenkraftsbolag nedströms är målet.
Avstämning med tillsynsmyndigheten har gjorts under det 50-årsflöde som drabbade bygden under hösten 2023. Avstämningar kommer fortsätta löpande även i fortsättningen.